DelClose

MEDDELANDE om upplösande av placeringsfond som förvaltas av Danske Invest Fondbolag Ab

Styrelsen för Danske Invest Fondbolag Ab har på sitt möte den 7 april 2022 beslutat att upplösa Placeringsfond Danske Invest Russia. Som en följd av beslutet att upplösa fonden ändras avbrottet gällande mottagning av tecknings- och inlösenuppdrag som infördes som tillfälligt den 28 februari 2022 till bestående.

Varför har beslut fattats att upplösa fonden?
Bakom beslutet att upplösa fonden ligger Rysslands krigshandlingar i Ukraina, som på många sätt inverkat på fondens verksamhetsförutsättningar på målmarknaden. Den mest betydande av de operativa konsekvenserna är utmaningarna i anslutning till fondinvesteringarnas likviditet och avvecklingen av affärer. Enligt fondbolagets uppskattning förhindrar utmaningarna på målmarknaden en tillförlitlig värdebestämning av fonden och i synnerhet en kontrollerad öppning av inlösenuppdrag utan att äventyra andelsägarnas likvärdiga behandling.
 
Utöver de ovan beskrivna operativa orsakerna bidrar också Danske Invests förbindelser och principer i anslutning till hållbarhet till beslutet att upplösa fonden. Efter att Rysslands attack inletts meddelade Danske Invest att attacken strider mot Danske Invests principer för ansvarsfulla investeringar och fondbolaget beslutade därför att från sina fonder utesluta investeringar i ryska statsobligationer och statsbolag. De nuvarande investeringarna avyttras med beaktande av gällande begränsningar och andelsägarnas intressen. På grund av ovan nämnda utökade investeringsbegränsningar anser fondbolaget att aktiemarknaden i Ryssland för närvarande inte erbjuder ett tillräckligt omfattande och mångsidigt urval investeringsobjekt och därför inte ger möjlighet att idka fondinvesteringsverksamhet på kort eller medellång sikt.
 
Hur framskrider fondens upplösning?
Till följd av beslutet om att upplösa fonden kommer fondens tillgångar att realiseras med avdrag för eventuella skulder, varefter fondens återstående kontanta medel fördelas i sin helhet mellan fondandelsägarna i förhållande till deras innehav av fondandelar. På grund av de exceptionella omständigheterna kommer realiseringen av tillgångarna att ta längre tid än vanligt, varför tillgångar kan betalas ut till fondandelsägarna i flera delbetalningar. Avsikten är att den första delbetalningen görs senast den 30 september 2022. Fonden uppbär ingen förvaltningsavgift för den tid som ett värde inte har kunnat beräknas för fondandelarna, dvs. från och med den 26 februari 2022.
 
Eventuella avtal om regelbundet fondsparande som fogats till den fond som upplöses upphör med omedelbar verkan. Uppdrag som lämnats in till fondbolaget efter den 25 februari 2022 kl. 13:00 och som ännu inte verkställts kommer att annulleras.
 
För i Finland allmänt skattskyldiga fondandelsägare behandlas upplösningen i beskattningen som skattepliktig överlåtelse av fondandelar. Således beskattas andelsägaren för den överlåtelsevinst som uppstår i samband med överlåtelsen av fondandelarna eller alternativt kan fondandelsägaren i beskattningen dra av den överlåtelseförlust som uppstår. Om fondens tillgångar betalas ut i flera delbetalningar, realiseras också vinsterna och förlusterna i flera poster och eventuellt under flera beskattningsår. Danske Invest Fondbolag Ab anmäler överlåtelsen av andelar till Skatteförvaltningen och uppgiften syns i fondandelsägarens skattedeklaration. Vi ber dig vänligen kontrollera i din skattedeklaration att uppgifterna om fondens upplösning är korrekta och underrätta Skatteförvaltningen om eventuella fel som behöver korrigeras.
 
Fondbolaget gör en slutredovisning över upplösningen som publiceras på fondbolagets webbplats på adressen www.danskeinvest.fi.
 
Upplösningen av fonden kräver inga andra åtgärder av dig.
 
Var får jag mer information om upplösningen av fonden?
Fondbolaget informerar om hur processen framskrider på sin webbplats på adressen www.danskeinvest.fi.
 
 
DANSKE INVEST FONDBOLAG AB

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.