DelClose

KUNDMEDDELANDE: Placeringsfond Danske Invest Neutral – Ändringar i stadgar och placeringsriktning

Danske Invest Fondbolag Ab:s styrelse har på sitt möte den 2 maj 2023 beslutat att ändra stadgarna och placeringsinriktningen för fonden Danske Invest Neutral. Finansinspektionen har fastställt ändringen av stadgarna den 17 maj 2023. Stadgeändringarna träder i kraft den 27 juni 2023.

I och med ändringen av stadgarna är målet med fondens investeringsverksamhet i fortsättningen värdeökning på lång sikt i stället för det tidigare målet knutet till den riskfria räntan. Dessutom preciseras det i fondens stadgar att fondens tillgångar huvudsakligen placeras i obligationslån emitterade av företag som har sin hemort i Norden eller vars verksamhet i huvudsak är belägen i Norden. Fonden kan inom ramen för stadgarna också utnyttja valutamarknaden i placeringssyfte.

Fondens placeringsbegränsningar preciseras sålunda att det till stadgarna fogas möjlighet att placera högst 25 procent av fondens tillgångar i samma emittents obligationer med särskild säkerhet. I sådana placeringsobjekt som saknar externt kreditbetyg kan sammanlagt högst tre fjärdedelar av fondens tillgångar vara placerade. Dessutom preciseras det att högst hälften av fondens tillgångar kan vara placerade i s.k. high yield-obligationslån med sämre kreditbetyg. Fondens jämförelseindex som är avsett för jämförelse av avkastningen är i fortsättningen Bloomberg Corporate Scandi All Grades Index, 5 pct. issuer capped EUR hedged. Som fondens portföljförvaltare fortsätter Danske Bank Asset Management.
 
I samband med att ändringen av stadgarna träder i kraft ändras fondens namn att bättre motsvara den nya placeringsinriktningen. Fonden heter i fortsättningen Danske Invest Nordiska Företagsobligationer Plus. Fondens förvaltningsavgift sänks från och med den 27 juni 2023. Förvaltningsavgifterna för olika andelsklasser framgår av tabellen nedan.
 

Andelsklass Årlig förvaltningsavgift
Danske Invest Nordiska Företagsobligationer Plus
T- och A-andelar
0,95 %
Danske Invest Nordiska Företagsobligationer Plus
WT- och WA-andelar
0,62 %
 
 
Ändringarna ovan förutsätter inga åtgärder av andelsägarna. Danske Invest Fondbolag Ab informerar fondandelsägarna om ändringen av stadgarna också på sin webbplats på adressen www.danskeinvest.fi. Andelsägarna har rätt att lösa in eller byta ut sina andelar till andelar i en annan fond som förvaltas av Danske Invest Fondbolag Ab utan avgift senast den 26 juni 2023.
 
De fastställda stadgarna som träder i kraft den 27 juni 2023 finns på adressen www.danskeinvest.fi och fås också från Danske Banks kontor och via Kundtjänsten på numret 0200 2570 måndag–fredag kl. 9–16 (lna/msa).
 
 
Danske Invest Fondbolag Ab
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.