DelClose

Taitavan sijoittamisen tylsyys

Danske Bankin sijoituspalveluiden johtaja Kalle Anttila kehottaa hakemaan jännitystä muualta kuin omien säästöjen sijoittamisesta.

”Sijoittamisen tulisi muistuttaa maalin kuivumisen tai ruohon kasvun seuraamista. Jos tarvitset jännitystä, ota 800 dollaria ja mene Las Vegasiin.”
 
Yllä oleva lausahdus on peräisin Paul Samuelsonilta. Hän oli Massachusettsin teknillisen korkeakoulun taloustieteen professori, joka toimi aikanaan muun muassa presidentti John F. Kennedyn talousneuvonantajana. Sitaatti sisältää useita arvokkaita näkökohtia, kuten sen, että sijoittajan ei pitäisi koskaan hakea jännitystä ja että kärsivällisyys ja kaukonäköisyys palkitaan. Juuri näitä hyveitä arvostamme suuresti jokapäiväisessä työssämme varainhoitajina. Kärjistetysti voidaan sanoa, että sijoittamisen ei pitäisi olla hauskaa vaan tylsää.
 
Tylsä ei kuitenkaan tarkoita riskitöntä, sillä sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Riskien ottaminen onkin hyvän tuoton edellytys – ja siitä pääsemme toiseen tunnettuun lausahdukseen, jonka takana on Robert G. Allen, yhdysvaltalainen liikemies ja demokraattipoliitikko: ”Kuinka monen miljonäärin tiedät rikastuneen säästötilille sijoittamalla?”
 
Vaikka Allen kuoli jo vuonna 1963, hänen lausahduksensa on yhä ajankohtainen. Pankkien säästötileille tarjoamat korot ovat pohjalukemissa, mutta silti suomalaiset keräävät tileilleen suuria summia. Se voi olla turvallista ja vaivatonta, mutta todennäköisesti strategia on huono, jos tavoitteena on saada säästöt tuottamaan mahdollisimman hyvin. Yritämme muistuttaa asiakkaitamme yhä uudestaan ja uudestaan siitä, että matalakorkoisella pankkitilillä suuret säästöt eivät kasva läheskään sellaista vauhtia kuin olisi mahdollista, jos ne sijoittaisi järkevästi. Vaikka inflaatio on tällä hetkellä matala, se voi silti nakertaa säästöjä hiukan joka vuosi. Siitä voit lukea lisää Investorview-lehden numerosta 2016/2.
 
Monet sijoittajat lykkäävät sijoituspäätöksen tekemistä, koska he odottavat juuri oikeaa hetkeä sijoittaa – sellaista, jolloin riski on matalimmillaan ja tuottomahdollisuudet korkeimmillaan. Totuus on kuitenkin, ettei täydellistä hetkeä sijoittaa ole olemassakaan. Kukaan ei tiedä, milloin osakkeiden tai joukkovelkakirjalainojen kurssit saavuttavat huippunsa tai pohjansa, mutta omalla mukavuusalueellaan pysyttelevät säästäjät menettävät tuottoa usein kuukausien, joskus jopa vuosien ajalta.
 
Tästä pääsemme kolmanteen muistamisen arvoiseen sitaattiin. Tämän tunnetun lausahduksen isä on yhdysvaltalainen yrittäjä ja sijoittaja Robert Arnott, joka on saanut tunnustusta myös sijoittamista käsittelevistä tieteellisistä artikkeleistaan: ”Sijoittamisessa mukavan tuntuinen vaihtoehto on harvoin tuottava.”

Kalle Anttila
johtaja, sijoituspalvelut
Danske Bank

 
Tämä kolumni on aiemmin julkaistu pääkirjoituksena Investorview-lehden numerossa 2016/2.
 
Tutustu uusimpaan Investorview-lehteen

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.