DelClose

Sopiiko luonteesi sijoittamiseen?

Sijoittajat ovat vain ihmisiä, ja inhimillisyys vaikuttaa heidän päätöksiinsä. Se voi koitua kalliiksi.

Oletko luonteeltasi optimistinen ja spontaani, höystettynä annoksella sydämellistä herkkyyttä ja ripauksella mukavuudenhalua? Siinä tapauksessa minulla on huonoja uutisia. Kuulostat kyllä ihanalta ihmiseltä, mutta luonteenpiirteesi voivat aiheuttaa suuria haasteita osakemarkkinoilla.

Optimisti saattaa olla taipuvainen aliarvioimaan riskejä – tai sitten pienikin voiton todennäköisyys saattaa lumota hänet täysin. Hän saattaa vaikkapa sijoittaa aivan liikaa bioteknologiayritykseen, joka on kyllä kehittämässä uutta mullistavaa lääkettä, mutta hankkeella on käytännössä vain muutaman prosentin mahdollisuus onnistua.

Spontaanilla ja herkällä ihmisellä on taipumusta toimia lyhytnäköisesti, ja hänen on vaikea pitää kiinni sijoitusstrategiastaan. Hän antaa tunnelmien, uutisten ja huhujen vaikuttaa itseensä. Hän myy hyvät sijoituksensa liian nopeasti mutta pitää kiinni huonoista liian pitkään. Tai ehkä hän ei ole uskaltanut sijoittaa lainkaan osakkeisiin vuosien 2008–2009 finanssikriisin suurten tappioiden jälkeen eikä ole päässyt nyt nauttimaan osakkeiden pitkään jatkuneesta noususta.

Toinen sijoittajatyyppi on mukavuudenhaluinen. Hän laiminlyö sijoitustensa hoitamisen, ja ajan myötä hänen salkkunsa sisältö vinoutuu. Osakkeita on yhtäkkiä liikaa korkosijoituksiin verrattuna tai päinvastoin, ja se voi nostaa riskitasoa liikaa tai heikentää tuottoa – pahimmassa tapauksessa molempia yhtä aikaa.

Toki ihanatkin ihmiset voivat olla taitavia sijoittajia. Kannattaa ottaa huomioon,  että osakemarkkinoilla tarvitaan hitunen harkitsevaisuutta, suunnitelmallisuutta ja päätöksentekokykyä. Menestyvä sijoittaja on tarkka ja analyyttinen ja ottaa opikseen aiemmista kokemuksistaan ja virheistään, mutta ei anna tappioiden häiritä tulevia sijoituspäätöksiä. Menestyvä sijoittaja ei rakastu liikaa sijoituksiinsa, vaan osaa erota niistä heti, kun niiden potentiaali on käytetty – vaikka sitten myymällä ne tappiolla. Menestyvä sijoittaja ei myöskään ole ailahtelevien tunnelmien tai juorujen vietävänä vaan pitää kiinni valitsemastaan sijoitussuunnitelmasta.

Useimmille sijoittajille tämä on valitettavasti helpommin sanottu kuin tehty. Oma sijoitusasiantuntija on hyvä sparrauskaveri ja tuki päätöksentekoon. Hän myös tekee sijoitussuunnitelman kanssasi. Avain sijoittajakäyttäytymisen ymmärtämiseen on behavioristinen rahoitusteoria, joka on uudehko taloustieteen osa-alue, joka selittää, kuinka psykologia vaikuttaa sijoittajien käytökseen ja miksi sijoittajat eivät aina tee järkeviä päätöksiä. Löydät  InvestorView -lehden  sivulla 40 on artikkeli ”7 sijoittajan kuolemansyntiä”. Ellet jo toimi harkitsevasti ja suunnitelmallisesti, suosittelen lukemaan sen.

Kalle Anttila
Johtaja, sijoituspalvelut
Danske Bank
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.