Del

Pois sijoittajan mukavuusalueelta

Osakesalkun hajauttaminen tarkoittaa paitsi osakkeiden lukumäärällistä hajauttamista, myös sijoitusten hajauttamista eri toimialoille ja maantieteellisille alueille.

Useimmat ihmiset pitävät matkustamisesta, ja toiset eivät osaisi kuvitellakaan elämää ilman matkoja. Pohjoismaalaiset osakesijoittajat ovat kuitenkin toista maata: meillä maailmanmatkaajien määrä on pieni, ja useimmat yksityissijoittajat takertuvat kotimaisiin osakemarkkinoihin, jolloin paikalliset osakkeet ovat reilusti ylipainotettuina salkussa. Pitkällä aikavälillä tämä ei ole järkevä strategia.

Jokainen sijoitusasiantuntija pystyy vaikka unissaan pitämään pitkän luennon riskien hajauttamisen tärkeydestä. Säästän teidät kuitenkin luennolta ja hyppään suoraan loppupäätelmiin: riskien huolellinen hajauttaminen pienentää suurten tappioiden riskiä ja tuottaa pitkällä aikavälillä paremman tuoton suhteessa sijoitusten riskiin.

Olet varmasti kuullut sanonnan, ettei kaikkia munia pitäisi panna samaan koriin. Moni sijoittaja ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että munakorilla on useita ulottuvuuksia. Osakesalkun hajauttaminen tarkoittaa paitsi osakkeiden lukumäärällistä hajauttamista, myös sijoitusten hajauttamista eri toimialoille ja maantieteellisille alueille. Eri alojen ja maiden osakemarkkinat nimittäin saattavat kehittyä hyvin eri tavoin. Tästä huolimatta liian moni yksityissijoittaja sijoittaa liian herkästi puolet tai koko sijoituspääoman paikallisiin osakkeisiin ja jättää huomiotta muun Euroopan, Yhdysvallat, Japanin ja kehittyvät markkinat.

Paikallisten yritysten suosiminen ei ole perusteltua sijoittamista, eivätkä kaikki pohjoismaiset sijoittajat voi suinkaan olla oikeassa siinä, että juuri heidän paikalliset osakemarkkinansa olisivat paras sijoituskohde. Kyse on pikemminkin siitä, että yksityissijoittajat samastuvat paremmin niihin yrityksiin, joista lehdissä kirjoitetaan, ja tutut yritysnimet – paikallisen yritysmaailman ikonit – voivat luoda heille turvallisuuden tunnetta.

On kuitenkin kiinnostavaa seurata, mitä ammattisijoittajat tekevät. En itse tiedä yhtään pohjoismaista eläkeyhtiötä tai pääomasijoittajaa, jonka salkussa olisi vastaavanlainen paikallisten osakkeiden ylipainotus. Jos nostamme katseen ja tarkastelemme rahoitusmarkkinoita maailmanlaajuisesta näkökulmasta, pohjoismaiset osakemarkkinat muodostavat vain noin pari prosenttia koko maailman osakemarkkinoista – karkeasti jaettuna seuraavasti: ruotsalaisosakkeet 1 %, tanskalaisosakkeet 0,5 % sekä suomalais- ja norjalaisosakkeet kumpikin 0,25 %. Maailmanlaajuisille markkinoille suuntautuvalle sijoittajalle Pohjoismaiden parin prosentin osuus on hyvä lähtökohta – ja puolet salkusta pohjoismaisia osakkeita järjetön ajatus.

Ehkäpä asiassa on pohjimmiltaan kyse siitä, että monen yksityisen sijoittajan pitäisi poistua paikalliselta mukavuusalueeltaan. Tämän Investorview-lehden numeron myötä voit halutessasi ottaa ensimmäisen askelen lukemalla artikkelit muun muassa eurooppalaisista osakkeista, hedgerahastoista sekä kehittyvistä markkinoista ja reunamarkkinoista.

Kalle Anttila
Johtaja, sijoituspalvelut, Danske Bank

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.