DelClose

Minne Kiina unohtui?

Kaiken kielteisen huomion keskellä pääanalyytikko Bo Bejstrup Christensen näkee myönteisiä viestejä Kiinasta.

Olen työskennellyt globaalin sijoitusstrategian parissa toistakymmentä vuotta ja seurannut siitä ajasta Kiinaa tiiviisti seitsemän vuotta. Silti hämmästyn toistuvasti siitä, miten nopeasti rahoitusmarkkinoiden painopiste voi siirtyä. Vuoden ensipäivinä kaikkien huulilla oli Kiinan valuutta, joka heikentyi odottamatta. Salamannopeasti huomio siirtyi matalan öljyn hinnan kielteisiin seurauksiin Yhdysvaltain taloudelle ja sitten eurooppalaisiin pankkeihin. Kiina tuntuu miltei hävinneen kartalta. Mitä Kiinassa on meneillään, ja mikä sen paljon puhutun valuutan tilanne on?
 
Kiina uinahti uutenavuotena
Yksi syistä markkinoiden huomion siirtymisen pois Kiinasta on yksinkertaisesti se, että Kiina on ollut nukuksissa. Kiinalainen uusivuosi on nyt ohi, mutta Kiina tuntuu pysyttelevän paikallaan. Miljoonat ihmiset matkustavat uudenvuoden aikaan viikoksi kotiin juhlimaan perhepiirissä. Niin tekee myös se suuri siirtotyöläisten joukko, joka kansoittaa maan tehtaita ja kokoonpanolinjoja arkisin. Uudenvuoden ajankohta vaihtelee, joten kausitietojen saaminen tammi–helmikuussa on aina pulmallista. Takavuosina tämä aiheutti valtavaa epävarmuutta markkinoiden pannessa painoa tammikuun kehnoille tunnusluvuille, vaikka vahva helmikuu myöhemmin tasapainotti tilanteen. Viime vuosina viranomaiset ovat järkevästi olleet julkaisematta suurinta osaa näiden kuukausien tiedoista erikseen, ja tammi- ja helmikuun tiedot on julkistettu kootusti maaliskuussa. Yksi syy siihen, ettei Kiinasta puhuta, onkin se, että markkinat toimivat parhaillaan tyhjiössä. Avainlukuja ei juuri ole käytettävissä, ja olemattomat uutiset ovat nykyisin hyviä uutisia.
 
Valuutta pysyy vakaana jatkossakin
Tärkein syy Kiinan ympärillä vallitsevaan hiljaisuuteen on nähdäksemme kuitenkin se, että vuoden ensipäivien suuri valuuttadraama oli perusteeton. Kun markkinat sekosivat toden teolla, hallinto palasi vanhaan hyvään konstiin eli valuutan vakauden ylläpitämiseen Yhdysvaltain dollariin nähden. Se pysyttelikin lähes hievahtamatta samassa dollarikurssissa tammikuun 11. päivästä helmikuun 12. päivään. Helmikuun puolivälissä valuutta vahvistui jokseenkin merkittävästi dollariin nähden, mutta on tämän jälkeen hieman heikentynyt.
 
Kiinalaisten viime vuonna käyttöön ottamaan laajaan valuuttakoriin verrattuna valuutta on kuitenkin heikentynyt koko ajan hieman. Jälkikäteen arvioituna suurin ongelma on ollut, että markkinoiden on ollut vaikea ymmärtää kiinalaisten suhtautumista valuuttaansa. Siihen Kiinan keskuspankin johtaja Zhou Xiaochuan yrittikin puuttua pitämällä helmikuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna harvinaisen pitkän ja seikkaperäisen lehdistötilaisuuden, jossa hän vastasi kiinalaislehdistön kysymyksiin ja yritti selittää keskuspankin tavoitteita.
 
Kolme vahvaa viestiä
Meitä kiinnostivat keskuspankin johtajan esiintymisessä etenkin kolme seikkaa:
 
Kiina ei ensinnäkään halua aiheuttaa tarpeetonta epävarmuutta. Keskuspankki vakauttaakin valuuttaa markkinoiden ollessa korostuneen hermostuneet – kuten nyt. Olemme monesti aiemminkin todenneet, että Kiinan kauppatase on vuosittain 600 miljardia dollaria ylijäämäinen, maalla on yli 3 000 miljardin dollarin valuuttavaranto ja melko vähän ulkomaista velkaa – eli Kiinalla on kaikki tarvittava valuutan pitämiseen vakaana halutessaan hyvinkin pitkään.
 
Toiseksi keskuspankin johtaja viittasi juuri kauppataseen suureen ylijäämään merkkinä siitä, ettei valuutta pohjimmiltaan ole yliarvostettu. Toisin sanoen Kiina valtaa jatkuvasti globaaleja markkinaosuuksia, mikä ei varsinaisesti kieli valuutan liian kalliista kurssista. Pääjohtaja totesi, että jos jätetään huomiotta keinotteluyritykset ja lyhytnäköinen pääoman vetäminen pois Kiinasta, syitä valuutan heikkenemiseen ei periaatteessa ole.
 
Lopuksi hän kertoi Kiinan yhä toivovan ajan oloon nykyistä kelluvampaa valuuttaa, jonka arvo määräytyy markkinoilla. Rivien välistä saattoi kuitenkin kuulla, että kehitys tähän suuntaan tapahtuu Kiinan ehdoilla.
 
Miksi Kiina ei devalvoi valuuttaansa
Johtopäätös on selvästi se, ettei Kiina halua olla luomassa maailmanlopun tunnelmaa ja epävarmuutta, mutta pitkä marssi joustavaa valuuttaa kohden jatkuu. Lyhyellä aikavälillä odotamme tilanteen pysyvän vakaana, mutta pidemmän päälle valuutan heikkenemistahdin dollariin nähden määrää lähinnä se, miten pian ja paljonko Yhdysvaltain keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan.
 
Olemme kuitenkin yhä sitä mieltä, ettei Kiina aio devalvoida – koska sille ei ole varsinaista tarvetta ja koska se olisi pahin mahdollinen viesti lähetettäväksi. Jos devalvaatioon mentäisiin, markkinat pyrkisivät kaikin keinoin painamaan valuutan kurssia vielä alemmas.
 
Hyvät uutiset eivät lopu vielä tähän. Aivan lähitulevaisuudessa Kiinan taloudessa ei ole odotettavissa kovin kovaa vastatuulta, vaikka rakenteellinen kasvu on nähdäksemme edelleen aiempaa heikompaa.
 
Vakaa Kiina on hyväksi globaaleille osakkeille
Lyhyen aikavälin analyysimme perustuu pitkälti Kiinan asuntomarkkinoiden ja luotonannon kasvusykliin. Kiinan hallinto on viime viikkoina ilmoittanut joistakin lievennyksistä säännösteltyyn asuntomarkkinapolitiikkaan. Ensiasunnon ostajien oma rahoitusosuus laskettiin 20 prosenttiin aiemmasta 30 prosentista, ja odotamme tämän vakauttavan asuntomarkkinoiden toimeliaisuutta kesää kohti mentäessä.
 
Samalla antolainaus vaikuttaa lisääntyneen. Tämä ei tietenkään ole pelkästään myönteinen asia, ja pitkällä aikavälillä Kiinaan ja nouseviin talouksiin yleensä on edelleen syytä suhtautua varovasti. Lyhyellä aikavälillä se kuitenkin tukee viranomaisten toivetta kasvusta.
 
Kiinaan liittyy markkinoilla nyt paljon epäilyksiä ja hämmennystä. Uskomme tuntemusten olevan kuitenkin ylimitoitettuja, ja maa voikin yllättää markkinat positiivisesti. Siten Kiina voi olla keväällä vakauden lähde. Se on hyvä uutinen maailman osakemarkkinoille – etenkin ottaen huomioon lukuisat valuutan romahdusta, finanssikriisiä ja taantuman pysyvyyttä koskevat tuomiopäivän profetiat. Tästäkin syystä pidämme voimassa myönteisen linjamme suhteessa osakkeisiin.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.