DelClose

Lääkeala jahtaa kultaisia lääkeaineita

Patenttien raukeaminen ja kopiolääkkeiden tukkukauppa pakottavat lääkeyhtiöt kehittämään uusia lääkeaineita, jotka ovat merkittävästi parempia kuin seuraavaksi parhaat tuotteet. Monella yhtiöllä on potentiaalinen menestyslääke valikoimissaan.

Lääkeosakkeita etsivien sijoittajien kannattaa nyt olla varuillaan. Nykyään ei enää riitä, että lääkeyhtiöt kehittävät uusia lääkkeitä, jotka ovat hieman edellistä parempia. Erittäin halvat kopiolääkkeet ja mm. yhdysvaltalaisten yksityisten sairaskassojen tiukentuneet kustannustehokkuusvaatimukset asettavat suuria vaatimuksia tulevaisuuden lääkeaineille. Jotta lääkärien ja vakuutusyhtiöiden töherrykset resepteissä eivät olisi kopiolääkkeitä, edellytetään, että merkittävästi kalliimpi vaihtoehto on myös merkittävästi parempi.

”Aikaisemmin paras tuote oli se, joka myi parhaiten. Näin ei ole enää. Nykyisin lääkkeiden maksajat ovat valmiita maksamaan vain välttämättömästä, ja esimerkiksi yksityiset yhdysvaltalaiset sairaskassat ovat erittäin vaativia. Jos paras ja kallein tuote ei ole merkittävästi parempi ja vähennä sairauspäiviä ja sairaalapäiviä jne., seuraavaksi paras riittää,” sanoo Danske Capitalin salkunhoitaja Claus Johansen. Hän on erikoistunut lääkeyhtiöihin ja neuvoo Danske Investiä eurooppalaisten ja globaalien osakesalkkujen biotekniikka- ja lääkealalle tehtäviin sijoituksiin liittyen.

Lääkekonferenssi USA:ssa
Salkunhoitaja Claus Johansen osallistui äskettäin suureen lääkekonferenssiin Yhdysvalloissa haistellakseen alan uusimpia trendejä ja tutkimuksia ja keskustellakseen johtavien amerikkalaislääkärien kanssa. Hän kertoo, että 88 prosenttia kaikista Yhdysvalloissa määrätyistä resepteistä kirjoitetaan tällä hetkellä äärimmäisen halvoille kopiolääkkeille. Tämän vuoksi jäljelle jäävästä 12 prosentista käydään kovaa kilpailua. Jos yritys on kehittänyt lääkeaineen, joka on 20-30 prosenttia parempi kuin edellinen huipputuote, vakuutusyhtiöt kaivavat esiin lompakkonsa.

Hän viittaa useisiin yrityksiin ja eri sairauksiin, joihin on onnistuttu kehittämään lääkeaineita, jotka ovat niin paljon parempia kuin aikaisemmat lääkeaineet, että rahaa kilisee kehittäjien kassaan. Tällä hän viittaa mm. yhdysvaltalaiseen biotekniikkayhtiöön Gileadiin, joka on onnistunut kehittämään tarttuvan C-hepatiitin hoitoon tarkoitettuja lääkeaineita.
 
1 000 dollaria päivässä
”Gilead on julkaissut uuden tuotteen, joka maksaa 1 000 dollaria päivässä ja hoito kestää 12 viikkoa. Hoito maksaa siis lähes 65 000 euroa, mutta toisaalta sairaus on sillä lähes parannettu. Vakuutusyhtiöt ja julkinen sairaanhoito säästävät kalliiden sairauspäivien ja pitkien sairaalahoitojaksojen vähentyessä. Siksi ne ovat valmiita maksamaan kalliimman hinnan,” Claus Johansen kertoo.

Toinen tällainen yhtiö on Novartis, joka on kehittänyt uudentyyppisen sydänlääkkeen. Lääkkeen arvioidaan olevan 20 prosenttia parempi kuin toiseksi paras lääke markkinoilla, mikä on lisännyt lääkeyhtiön myyntiä. Esimerkiksi aggressiivisen ihosyövän hoitoon tarkoitetun immunoterapian alalla on kehitetty uusia ja merkittävästi parempia lääkkeitä, joilla lääkeyhtiöt tekevät hyvää tulosta. Esimerkiksi lääkeyhtiö Merck on kehittänyt lääkkeen, joka on nyt Yhdysvaltain terveydenhoitoviranomaisten hyväksyntäprosessissa ja joka maksaa 150 000 dollaria vuodessa. Kyse on lääkkeestä, jota annetaan potilaille, jotka eivät saa apua mistään muusta markkinoilla olevasta lääkkeestä ja joille ei ole muita vaihtoehtoja. Myös tanskalainen Novo Nordisk odottaa läpimurtoa lihavuuden hoidon alalta, sillä yhteiskunta käyttää valtavia summia lihavuuden seurannaissairauksien hoitoon.
 
Riskialttiita sijoituksia
Salkunhoitaja Claus Johansenin kehoittaa sijoittajia ottamaan huomioon, että lääkeyhtiöihin sijoittamiseen liittyy riskejä ja siksi sijoitukset kannattaakin hajauttaa. Esimerkiksi lääkeaine voidaan korvata toisella, joka tehoaa paremmin tai jolla on vähemmän sivuvaikutuksia. Tämä voi syödä yhtiön tuottoja ja laskea osakekurssia. Vaaditaan vahvaa näkemystä ja kovaa työtä, jotta löytää yhtiöitä, joilla on suurin potentiaali suhteessa riskiin, jonka sijoittaja on valmis ottamaan.

Danske Investin rahastoissa on lukuisia sijoituksia lääkeyhtiöihin, mm. Novo Nordiskiin, osana eurooppalaisia ja globaaleja osakesalkkuja. 
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.