DelClose

Japanilaiset yritykset muuttumassa sijoittajaystävällisemmiksi

Japanilaiset yritykset ovat perinteisesti olleet vaikeasti lähestyttäviä sijoittajille. Monilta tahoilta tullut painostus on kuitenkin saanut japanilaiset yritykset viime aikoina huomioimaan sijoittajiaan paremmin. Muutoksen seurauksena kiinnostus osakkeisiin on kasvanut ja osakekurssit ovat olleet nousussa.

Hyvä esimerkki muutoksesta nähtiin, kun japanilainen robottivalmistaja Fanuc ilmoitti perustavansa sijoittajasuhteista vastaavan osaston ja alkavansa järjestää tapaamisia osakkeenomistajilleen. Fanuc tunnetaan yhtenä Japanin salamyhkäisimmistä yrityksistä, joten ilmoitus lisääntyvästä sijoittajien huomioimisesta sai sen osakekurssin nousemaan 13 prosenttia eli korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 1976 pörssinoteerauksen.

Fanucin ilmoitus tuli sen jälkeen, kun yksi sen näkyvimmistä omistajista, miljardööri Daniel Loeb oli julkisesti painostanut yritystä. Loeb vaati, että velaton yritys käyttäisi osan varoistaan omien osakkeidensa takaisinostoon tukeakseen osakekurssiaan.

Fanucin edustaja kiistää, että näillä uusilla aloitteilla olisi mitään tekemistä Daniel Loebin vaatimusten kanssa. Samalla on tietysti muistettava, että japanilaisia yrityksiä painostetaan muuttumaan sijoittajaystävällisemmiksi myös poliittiselta taholta aina pääministeri Shinzo Abea myöten.

”Japanilaisilla yrityksillä on jo vuosien ajan ollut liikaa pääomaa ja niiden suhtautuminen moniin eri aiheisiin on ollut hyvin konservatiivinen. Olemme pitkään toivoneet, että japanilaiset yritykset avautuisivat enemmän  ja panostaisivat osakkeenomistajiinsa – että ne suhtautuisivat sijoittajiin länsimaisemmalla tavalla ja noudattaisivat niin sanottua hyvää hallintotapaa eli corporate governancea. Tähän on vielä matkaa, mutta vaikuttaa siltä, että tällä osa-alueella on nyt alkanut tapahtua”, toteaa Danske Invest Kompassi Osake -rahaston salkunhoitaja Mikko Yli-Kahila.
 
Uusi indeksi kannustaa yrityksiä
Danske Invest Kompassi Osake -rahasto on tällä hetkellä sijoittanut noin 9,8 prosenttia pääomastaan japanilaisiin osakkeisiin.

”Japanilaisilla yrityksillä on ollut tapana säästää. Nyt ne on kuitenkin pakotettu ajattelemaan toisin, koska ne haluavat mukaan uuteen, arvostettuun Nikkei 400 –indeksiin. Päästäkseen indeksiin yhtiön on kiinnitettävä huomiota muun muassa corporate governance -hallintotapaan. Yritykset haluavat myös välttää indeksin ulkopuolelle jäämiseen liittyvää leimautumista. Japanilaiset yritykset ovatkin alkaneet kiinnittää paljon enemmän huomiota osakkeiden takaisinoston ja osingonjaon kaltaisiin muuttujiin”, kertoo Yli-Kahila.

”Japanilaisiin osakkeisiin sijoittamiseen liittyy edelleen haasteita, mutta näyttää siltä, että yritykset ovat alkaneet ymmärtää, että osakkeenomistajien näkökulma on otettava paremmin huomioon”, Yli-Kahila sanoo.

Vuosikymmeniä kestäneen matalan kasvun ja laskevien hintojen jälkeen viime vuodet ovat olleet Japanin taloudessa selkeästi parempia.

”Toivottavasti tämä lisää entisestään optimismia maan taloutta ja sijoitusmarkkinoita kohtaan”, Yli-Kahila toteaa.
 
Mielenkiintoinen sijoitus
Yksi Danske Invest Kompassi Osake –rahaston sijoituksista on East Japan Railway, joka operoi Japanin rautatieliikennettä ja -asemia.

”Rautatieliikenteen järjestäminen on kallista. Sen vuoksi osa tuloista täytyy tulla rautatieasemista, ja täällä lännessä tiedämme, että ne eivät ole kovin kannattavia. Kun japanilaisen yhteiskunnan rakennetta katsotaan kuitenkin tarkemmin, tilanne on helpompi ymmärtää. Suuri osa japanilaisista viettää paljon aikaa junissa ja asemien ympärillä. Paras asuinpaikka on aivan aseman vieressä”, Yli-Kahila kertoo.

Juuri tämä on yksi East Japan Railwayn salaisuuksista. Se nimittäin omistaa hyvien asemien lisäksi niiden lähistöllä olevia tontteja ja kiinteistöjä. 
 
Tutustu Danske Invest Kompassi Osake –rahastoon tästä
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.