Del

Historiallinen panimokauppa tulossa?

AB InBev tarjosi keskiviikkona 104 miljardia dollaria kilpailijastaan SABMilleristä, joka hylkäsi tarjouksen. Kauppa voi kuitenkin vielä syntyä.

Markkina-arvoltaan maailman suurin panimo, AB InBev, yrittää nyt ostaa lähimmän kilpailijansa globaaleilla olutmarkkinoilla, brittiläisen SABMillerin.

Viimeisin ostotarjous tuli keskiviikkona, 42,15 puntaa osakkeelta, mikä tarkoittaa yhteensä noin 104 miljardin dollarin tarjousta. Suuria, Millerin, Foster’sin ja maailman myydyimmän oluen, Snow'n, kaltaisia tuotemerkkejän omistavan SABMillerin hallitus torjui ostotarjouksen. 

”Kaupasta on huhuttu jo pitkään, sillä AB InBev ja SABMiller täydentävät toisiaan hyvin. AB InBev on vahva Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa, kun taas SABMillerillä on vankka jalansija Etelä-Afrikassa, Itä-Euroopassa ja Kiinassa”, kertoo Asger Lund Nielsen, Danske Investin salkunhoitaja ja kulutustavaraosakkeiden asiantuntija.

Kauppa yhä mahdollinen
AB InBev tekee melko todennäköisesti vielä uuden tarjouksen, sillä toissapäiväinen tarjous oli jo kolmas lyhyen ajan sisällä. AB InBevin ensimmäinen ostotarjous oli suuruudeltaan 38–40 puntaa osakkeelta, minkä jälkeen se nosti tarjouksen 40 puntaan osakkeelta, joten uusin, kolmas tarjous on vain hiukan edeltäjäänsä korkeampi.

”Uskon kaupan vielä toteutuvan, mutta siihen tarvitaan korkeampi tarjous.  AB InBev ei halua vallata SABMilleriä vihamielisesti, vaan toivoo löydettävän yhteisen ratkaisun. Ei ole kuitenkaan varmaa, että kauppa toteutuisi vielä ensi viikolla, vaan siihen saattaa hyvin kulua hiukan pitempi aika”, Nielsen toteaa.

”Tiettyjen SABMillerin osakkeenomistajien on maksettava suuri vero, jos he myyvät osakkeensa, joten AB InBev on pyrkinyt tekemään kaupasta sellaisen, jossa osakkeenomistajat voivat itse valita, haluavatko he osakkeita vai käteistä. AB InBeville kauppa olisi kuitenkin erittäin tärkeä pitkän tähtäimen strateginen siirto, jonka hyödyt tulevat esille ehkä vasta 6–8 vuoden kuluttua”, hän lisää.

Osakkeet valitsevien omistajien on pidettävä ne viiden vuoden ajan.

Historian tähän asti suurin panimokauppa tehtiin vuonna 2008, kun InBev osti yhdysvaltalaisen Anheuser Buschin ja muodosti AB InBevin. Kaupan arvo oli 52 miljardia dollaria, joten keskiviikkoinen tarjous SABMilleristä kaksinkertaistaisi olutteollisuuden tähänastisen ostoennätyksen. 

Lue artikkeli maailman olutmarkkinoista, joita hallitsee neljä jättiä, uusimmasta Investorview-lehdestä sivulta 30.

 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.