DelClose

Globaalien osakkeiden myötätuuli laantuu

Danske Investin pääanalyytikko Bo Bejstrup Christensen selittää, miksi olemme pienentäneet osakepainoa.

Kevät on koittanut monessakin mielessä. Synkät tammikuun päivät, jolloin pelättiin Kiinan romahdusta, Yhdysvaltain lamaa ja Euroopan pankkikriisiä, ovat muisto vain, ja optimismi valtaa taas alaa. Syyt ovat selvät: kasvu on kohentunut niin Kiinassa kuin rapakon takanakin, Yhdysvaltain keskuspankki ei kiirehdi koronnostoa, ja EKP on jatkanut rahapolitiikkansa höllentämistä. Yhtä selviä ovat myös tulokset: osakkeiden ja raaka-aineiden hinnat ovat nousseet, korot laskeneet, ja etenkin pahiten kärsineet kehittyvät markkinat ovat taas vauhdissa. Valitettavasti tilanne ei näytä jatkuvan näin hyvänä pitkään, ja vastatuuli ja epävarmuus lisääntynevät lähikuukausina.
 
Hyviä uutisia Yhdysvalloista
Yhdysvalloissa talouskasvu näkyy muun muassa yritysten luottamuksen kasvuna. Arviomme kasvuvauhdista on nyt noin 1,5–2 prosenttia, ja se kiihtynee noin 2,5 prosenttiin sitä mukaa kun esimerkiksi valuutan aiemman vahvistumisen vaikutukset hellittävät. Asuntomarkkinat piristyvät yhä, ja vaikka pankkijärjestelmä painii öljy- ja kaasualan tappiollisten lainojen kanssa, pankit tukevat edelleen varsinkin kotitalouksia myöntämällä kulutus- ja asuntoluottoja. Siksi odotamme, että loppuvuoden aikana syntyy noin 150^000 uutta työpaikkaa kuukaudessa, työttömyys vähenee ja palkankorotukset vauhdittavat yksityistä kulutusta.
 
Euroalueen kasvu jatkuu vakaana
Nyt tiedetään, että euroalueen kasvu oli suurimmillaan kesällä 2015 ja on siitä lähtien hidastunut hieman. Se ei ole yllätys, koska öljyn hinnan laskusta ja valuutan jatkuvasta heikentymisestä ei enää saada apua. Kasvu on kuitenkin hyvin vakaata ja hieman pitkän aikavälin kasvupotentiaalia suurempaa, sillä pankit myöntävät yhä lainoja kulutuksen ja investointien tueksi. Koska EKP haluaa edelleen ehdottomasti kannustaa pankkeja lainanantoon ja harjoittaa mataline korkoineen ja joukkovelkakirjalainaostoineen hyvin höllää rahapolitiikkaa, kasvu pysynee lähitulevaisuudessa 1,5–2 prosentin tasolla.
 
Kiinan kasvu hidastumassa
Uusi valitettava käänne on kuitenkin se, että Kiinan kasvu alkanee hidastua. Asuntokauppa on kasvanut 35 prosenttia vain neljässä kuukaudessa, ja asuntojen hintojen vuotuinen kasvuvauhti on ylittänyt kymmenen prosenttia – joissakin kaupungeissa se lähestyy jopa 50 prosenttia. Kehitystä ruokkii oman pääoman vaatimuksen laskeminen asunnonostossa; ensiasunnon ostajien osalta se tipahti kolmessa kuukaudessa 30 prosentista 20 prosenttiin. Kun asuntoja ostetaan paljon tänään, niiden kysyntä laskee huomenna. Koska kuplan muodostumiselle altteimpien alojen aktiivisuutta pyritään määrätietoisesti hillitsemään, arvioimme asuntokaupan hidastuvan vuoden mittaan. Se laannuttaa asuntotuotannon myötätuulta.
 
Vaikka viranomaiset yhä vauhdittavat taloutta esimerkiksi infrastruktuuri-investoinnein, ei toimenpiteillä pystytä lisäämään investointeja loputtomiin. Arvioimme viimeisimmän piristyskampanjan kasvattaneen valtiontalouden alijäämän 10 prosenttiin BKT:stä, ja vajetta täytyy paikata uusilla ja ennakoimattomilla keinoilla. Kiinan talouden kokonaisvelan kasvu on ylittänyt 20 prosenttia, eikä taso yksinkertaisesti ole kestävä. Siksi odotamme Kiinan kasvun hidastuvan, mutta korostamme jälleen, ettei Kiina suinkaan kulje kohti romahdusta, koska pankkijärjestelmä on täysin viranomaisten vallassa.
 
Neutraali painotus osakkeille
Kaiken kaikkiaan Yhdysvaltain ja Kiinan kasvun vahvistuminen, raaka-ainehintojen nousu ja Yhdysvaltain rahapolitiikan kiristymistä koskevien pelkojen väistyminen ovat tuoneet tuulta globaalien osakkeiden purjeisiin alkuvuoden suuren kurssilaskun jälkeen.
 
Jatkossa Kiina kohtaa heikkoa vastatuulta kasvun hidastuessa, mutta Yhdysvalloissa kasvuvauhti riittää parantamaan työllisyystilannetta entisestään. Siksi Yhdysvaltain keskuspankki käärineekin hihat ja nostaa korkoa. Tämä heikentää riskialttiiden omaisuuslajien tuottomahdollisuuksia, joten pidämme osakepainotukset normaalitasolla. Osakkeiden osuus tasapainotetuissa salkuissamme palaa siis pitkän aikavälin keskimääräiselle tasolle.
 
Edellä kuvattujen tekijöiden yhdistelmä vaikeuttanee hieman osakkeiden asemaa kehittyvillä markkinoilla. Euroopassa taas Ison-Britannian EU-kansanäänestyksen kaltaiset epävarmuustekijät ovat heikentäneet tuoton ja riskin välistä suhdetta. Olemmekin vähentäneet osakeomistuksiamme Euroopassa ja kehittyvillä markkinoilla.
 
 
Tämä kolumni on aiemmin julkaistu Investorview-lehden numerossa 2016/2.
 
Tutustu myös Investorview-lehden muihin artikkeleihin

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.