Del

Tulosjulkistuskaudella hajauttamisen merkitys korostuu

Tulosjulkistuskaudella osakemarkkinat heilahtelevat usein normaalia enemmän, kun yritykset julkaisevat osavuosikatsauksiaan. Hajauttamalla sijoitusrahastojen kautta useisiin osakkeisiin sijoittaja voi pienentää yksittäisen osakkeen arvonvaihteluun liittyvää riskiään.

Sijoittajille tulosjulkistuskausi tietää vuosineljänneksen kiireisintä aikaa. Osavuosikatsauksen julkistaminen paljastaa, vastaavatko yrityksen avainluvut analyytikoiden ja sijoittajien odotuksia. Odotusten ja toteutuneen tuloksen ero aiheuttaa suurta epävarmuutta osakemarkkinoilla, sillä odotettua heikompi tulos voi saada osakkeen kurssin laskuun ja parempi tulos vastaavasti nousuun.

”Tulosjulkistuskaudella yksittäisen osakkeen arvonvaihtelun riski on suurempi, sillä yrityksen tulee tarjota konkreettisia tuloksia eikä vain osoittaa, että toiminta on ollut menestyvää matalien korkojen ja valuuttavaikutusten vuoksi”, kertoo Danske Capital Alpha -yksikön johtaja Rami Hakola.

Yksittäisillä osakkeilla suurempi riski

Historia osoittaa, että yksittäisten osakkeiden kurssi voi vaihdella voimakkaasti tulosjulkistuskaudella, jolloin voittajia palkitaan ja häviäjiä rangaistaan. Usein onkin haastavaa tunnistaa menestyjät etukäteen, ja siksi hajauttamisen muistaminen on tärkeää. Hajauttamalla sijoituksensa sijoittajat voivat pienentää kokonaisriskiään ja parantaa mahdollisuuksiaan saada sijoituksilleen paremman kokonaistuoton.

”Riski syntyy yrityksen tulokseen vaikuttavista odottamattomista ulkoisista tekijöistä, joista yritys ei ole tiedottanut julkisesti. Tällaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi vahva dollari tai öljyalan alihankintayrityksen kohdalla laskeva öljyn hinta. Sijoittamalla sijoitusrahastoon voi helposti pienentää tätä yksittäiseen osakkeeseen liittyvää riskiä”, Hakola toteaa.

Nopeat muutokset mahdollisia

Varsinaisen tulosjulkistuksen lisäksi tärkeää on myös sitä edeltävä aika. Tällöin osa yrityksistä voi antaa tulosvaroituksen. Tulosvaroitus on yritykselle keino kertoa julkisesti, että osakekurssi ei vastaa yrityksen todellista tulosta.  

Tulosvaroituksen perusteella analyytikot voivat muuttaa yritystä koskevia arvioitaan myönteiseen tai kielteiseen suuntaan. Sijoittajan on tällöin toimittava nopeasti, olipa sitten myymässä tai ostamassa osakkeitaan. Hakola vinkkaakin, että osakerahastot ovat hyvä vaihtoehto, sillä niiden kautta pääsee hyötymään salkunhoitajien ammattitaidosta. Rahastosijoittajan ei tarvitse itse seurata yhtiöiden ja markkinoiden tapahtumia samassa määrin kuin yksittäisiin osakkeisiin sijoittaessa.
 
”Markkinoilla on tapahtunut nopeita muutoksia viime aikoina, joten joihinkin yrityksiin kohdistuvia odotuksia on muutettava ylöspäin tai alaspäin. Aktiivisesti hoidettuun osakerahastoon sijoittamisessa on se etu, että salkunhoitaja seuraa yrityksiä koko ajan ja tekee sijoituksiin markkinatilanteen edellyttämiä muutoksia”, Hakola kertoo. 


Lue lisää rahastojen hyödyistä täältä.
Tutustu Danske Investin rahastovalikoimaan täältä.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.