DelClose

Trump voittoon - mitä se tarkoittaa markkinoille?

Vaalitulos voi lyhyellä aikavälillä aiheuttaa epävarmuutta ja hermostuneisuutta rahoitusmarkkinoilla, mutta tarjoaa uusia mahdollisuuksia sijoittajille hiukan pidemmällä aikavälillä.

Donald Trump on tiukan vaalikamppailun päätteeksi valittu Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi. Danske Capitalin johtaja Tuomas Virtalan mukaan voitto oli rahoitusmarkkinoille pettymys. Hän toteaa, että suurin osa sijoittajista toivoi Clintonin voittavan vaalit, minkä vuoksi markkinoiden ensireaktiot tulokseen olivat voimakkaita. Päivän kuluessa markkinat ovat kuitenkin jo tasaantuneet.

Mitä seurauksia Trumpin voitolla on lyhyellä aikavälillä?
Lyhyellä aikavälillä merkittävä osa sijoittajista vähentää riskiään lisääntyneestä epävarmuudesta johtuen, ja se vaikuttaa rahoitusmarkkinoihin kokonaisuutena. Sijoittajien epävarmuus johtuu siitä, että vielä ei tiedetä tarkasti, millaista politiikkaa Trump ja tuleva hallinto tulevat harjoittamaan. Tietyt talouspoliittiset teemat nousivat kuitenkin jo esille vallikamppailun aikana, ja sen pohjalta voidaan tehdä ensiarvioita mahdollisista vaikutuksista eri markkinoille.

”Tuloksesta kärsii etenkin Meksikon peso, johon on jo nyt  kohdistunut valtava paine. Se johtuu siitä, että Trumpin politiikka voi vaikuttaa useisiin kansainvälisiin kauppasopimuksiin, ja Meksikon kanssa käytävä kauppa on ollut yksi hänen vaalikampanjansa keskeisistä teemoista. Negatiivinen reaktio saatetaan nähdä lyhyellä aikavälillä myös muiden kehittyvien markkinoiden osakkeissa ja valuutoissa, koska Trump on suhtautunut kriittisesti vapaakauppasopimuksiin. Arviomme mukaan Euroopan ja kehittyvien markkinoiden osakkeet kärsivät lyhyellä aikavälillä yhdysvaltalaisia osakkeita enemmän”, Virtala toteaa.


Mihin sektoreihin vaalien tulos vaikuttaa pidemmällä aikavälillä?
Rahoitus-, energia-, raaka-aine- sekä perusteollisuus hyötyvät tuloksesta pidemmällä aikavälillä etenkin Yhdysvalloissa. Trump on luvannut höllentää finanssipolitiikkaa verohelpotusten ja julkisten investointien kautta. Hän aikoo tehdä suurinvestointeja muun muassa infrastruktuuriin, mikä voi nostaa materiaalien ja useiden raaka-aineiden hintoja ja kysyntää. Myös perusteollisuuteen tulos voi vaikuttaa positiivisesti. Sijoittajat ovat yleisesti sitä mieltä, että Trumpin voitto on huono uutinen vaihtoehtoisille energialähteille – poikkeuksena saattaa tosin olla bioetanoli

”Finanssipolitiikan huomattava höllentäminen voi nostaa palkkoja ja inflaatiota Yhdysvalloissa. Se voi nostaa korkoja pitkällä aikavälillä, mikä voi vaikuttaa positiivisesti rahoitusalaan. Trumpin voitto voi vaikuttaa rahoitusosakkeisiin positiivisesti myös toisella tavalla, sillä huoli Hillary Clintonin lupaamasta alan valvonnan lisäämisestä on nyt poistunut. Lisäksi perinteinen energia-ala voi hyötyä vaalituloksesta.”

”Kun pöly on laskeutunut, voi olla syytä tarkastella yhdysvaltalaisyrityksiä, sillä juuri niille on luvassa eniten helpotuksia pitkällä aikavälillä. Yhdysvaltalaisyrityksille Trumpin politiikka tuo etuja, kun taas muu maailma joutuu kärsimään sen haitoista”, Virtala toteaa.
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.