DelClose

Reilu viikko Trumpin voitosta - miten osakkeilla menee nyt?

Seniorianalyytikko kertoo, miksi osakemarkkinat toipuivat niin nopeasti, ja arvioi markkinoiden lähikuukausien suuntaa.

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi tuli yllätyksenä myös rahoitusmarkkinoille, jotka reagoivat aluksi vaalitulokseen huomattavilla kurssilaskuilla. Myöhemmin markkinat tekivät kuitenkin täyskäännöksen. Suomalaiset osakkeet toipuivat nopeasti samoin kuin muun muassa saksalais- ja yhdysvaltalaisosakkeet. Kehittyvien markkinoiden osakkeet kärsivät kuitenkin edelleen vaalien tuloksesta. 

”Trumpin huomattavasti aiempaa sovittelevammat lausunnot vaalien jälkeen vähensivät markkinoiden epävarmuutta hiukan, minkä ansiosta sijoittajat alkoivat hermoilun sijaan keskittyä siihen, mitä mahdollisuuksia Trumpin presidenttikausi voisi tuoda mukanaan”, Danske Bankin seniorianalyytikko Antti Seppänen kertoo.

”Etenkin yhdysvaltalaisosakkeet voivat hyötyä Trumpin politiikasta, sillä hän on puhunut maan talouden vauhdittamisesta muun muassa maan infrastruktuuriin tehtävien julkisten investointien kautta.”

Muun muassa yhdysvaltalaiset teollisuus- ja raaka-ainealojen osakkeet ovat olleet nousussa, koska niiden arvioidaan hyötyvän suurinvestoinneista. Myös lääke- ja rahoitusala ovat nousseet Trumpin voiton jälkeen, mikä voi osaltaan johtua siitä, että Hillary Clinton uhkasi kiristää näiden alojen sääntelyä. Kiristyksiä ei todennäköisesti ole nyt tulossa. Lisäksi rahoitusalaa on vahvistanut tieto siitä, että Trumpin ajamat valtavat investoinnit voivat kiihdyttää inflaatiota ja siten nostaa korkoja, mikä lisää pankkien tuottomahdollisuuksia.

Syklisiä osakkeita suosiva trendi
Useat vaalien jälkeen nousseista aloista ovat syklisiä eli ne reagoivat tavallisia osakkeita herkemmin suhdanteiden vaihteluun. Ne nousevat voimakkaasti noususuhdanteessa ja laskevat rajusti laskusuhdanteessa.

”Viime kuukausina trendinä on ollut suosia syklisiä osakkeita päivittäistavara- ja lääkealan kaltaisten defensiivisten alojen osakkeiden sijaan. Trumpin lausunnot ovat vahvistaneet tätä suuntausta”, Seppänen toteaa.

”Trumpin voiton jälkeen sijoittajat ovat keskittyneet vaalituloksen myönteisiin puoliin, ja hypänneet jo käynnissä olevan trendin mukaan”, Seppänen sanoo. Etenkin yhdysvaltalaiset markkinakorot ovat nousseet vaalien jälkeen, mikä on vastoin rahoituslaitosten yleistä odotusta korkojen laskemisesta Trumpin voittaessa.

”Jos sijoittajat olisivat huomioineet Trumpin voittoon liittyvän epävarmuuden ja sen, ettei hänen politiikkansa suuntaa tosiasiassa vielä tiedetä, korot olisivat laskeneet. Markkinakorkojen nousu osoittaa, että sijoittajat uskovat Trumpin pystyvän piristämään Yhdysvaltojen taloutta ja kiihdyttämään inflaatiota julkisia investointeja kasvattamalla”, Seppänen selittää.

Kovat ajat kehittyville markkinoille
Kehittyvien markkinoiden kurssit muun muassa Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa laskivat vaalituloksen seurauksena, eikä suurin osa niistä ei ole toipunut laskusta. Meksikon valuutta, peso, on menettänyt noin 11 prosenttia arvostaan vaalipäivän jälkeen, ja se kärsii yhä pahasti.

”Vaalikamppailun aikana Trump korosti, että työpaikat on tuotava takaisin etenkin Kiinasta ja Meksikosta mutta myös muista kehittyvistä talouksista kaupan esteitä lisäämällä. Hän on puhunut myös useiden kauppasopimusten uudelleen neuvottelemisesta, mikä vaikuttaisi negatiivisesti kehittyviin markkinoihin”, Seppänen kertoo.

Trumpin hallinnon avainhenkilöt
Lars Skovgaard Andersenin mukaan jatkossa saatetaan nähdä markkinaheilahteluja.

”Ennen Donald Trumpin tammikuun lopussa tapahtuvaa virkaanastumista pidetään tarkkaan silmällä, ketä hän nimittää hallintoonsa – etenkin valtiovarainministerin kaltaiset rahoitusmarkkinoihin vaikuttavat nimitykset ovat avainasemassa. Lisäksi merkitystä on sillä, kuinka innokkaasti hänen politiikkaansa tuetaan kongressissa”, Seppänen korostaa.

Marraskuun ja tammikuun välinen aika on tavallisesti hyvä osakemarkkinoille, mikä saattaa tukea markkinoita hiukan. Trumpin lausunnot voivat kuitenkin aiheuttaa häiriöitä markkinoilla.

”Talouden ja yritysten tunnusluvut ovat kaikesta huolimatta ne tekijät, jotka pääasiassa määrittävät osakemarkkinoiden suunnan. Viime aikoina luvut ovat olleet hyviä, mikä on auttanut pitämään sijoittajien mielialan korkeana. Jos tunnelma muuttuu ja jos yritykset alkavat osoittaa olevansa huolissaan Yhdysvaltojen politiikan tulevasta suunnasta, sijoittajien epävarmuus voi jälleen lisääntyä”, Seppänen toteaa.
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.