Del

Paljon onnea Danske Invest Yhteisökorko -rahasto 20 vuotta

Haastattelussa Danske Invest Yhteisökorko -rahaston salkunhoitaja Riitta Louhento.

1. Danske Invest Yhteisökorko -rahasto on Suomen vanhimpia ja suosituimpia toiminnassa olevia sijoitusrahastoja. Vain 5 prosenttia Suomeen rekisteröidyistä rahastoista on yltänyt 20 vuoden ikään. Mikä on rahaston salaisuus?

Rahastoa perustettaessa vuonna 1996 Suomen korkomarkkinat olivat vasta avautuneet ja asiakkaamme toivoivat ratkaisua lyhytaikaiseen sijoittamiseen. Vastasimme asiakkaidemme tarpeeseen ja Yhteisökorosta tuli heti alusta alkaen suosittu rahasto, jolle riitti kysyntää.
 
Uskon yhtenä syynä suosioon olevan sen, että Yhteisökorko on rahastona selkeä ja helppo ymmärtää ja se tarjoaa asiakkaillemme hyvän ratkaisun varojen lyhytaikaiseen säilyttämiseen.Olemme halunneet säilyttää rahaston alkuperäisen idean kaikki nämä vuodet. Emme ole esimerkiksi lähteneet mukaan kaikkiin markkinatrendeihin. Olemmekin onnistuneet korkotiimin kanssa välttämään pahimmat karikot sijoitustoiminnassa. Yhteisökorko-rahastolla on ollut jo pitkään täydet viisi Morningstar-tähteä ja olemme pystyneet luomaan asiakkaille lisäarvoa. Monen mielestä lyhyen koron sijoitukset ovat tylsiä, mutta itse olen edelleen 20 vuoden jälkeen innostunut niistä.
 
 
2. Olet toiminut Danske Invest Yhteisökorko -rahaston salkunhoitajana ja ollut mukana salkunhoitotiimissä 20 vuotta eli rahaston perustamisesta lähtien. Mitkä hetket ovat jääneet erityisesti mieleen?

Vaikea nimetä mitään yksittäistä tapahtumaa, sillä 20 vuoteen on mahtunut todella paljon. Ennen finanssikriisiä oli globalisaation aika. Kauppaa käytiin paljon ja ostaminen ja myyminen oli helppoa. Vuonna 2007 huolehdin, että rahastolla on paljon likviditeettiä vaikka emme onneksi tienneet mitä on tulossa.

Finanssikriisi toi mukanaan omat haasteensa ja luottoriskit elivät paljon. Olin onneksi pitänyt pään kylmänä aiemmin ja pitänyt paljon likviditeettiä eli varoja sai tarvittaessa nopeasti käyttöön, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi jälkikäteen. Vuonna 2009 saimmekin pidettyä hyvin rahaa rahastossa ja asiakkaiden luottamus meihin säilyi vaikka markkina tuntui olevan romahtamassa.

Nyt taas regulaatio on vallannut alaa ja se näkyy voimakkaasti markkinoilla ja kaupankäynnissä. Lähes kaikki sijoittajat toimivat samalla tavalla eli kaikki joko ostavat tai myyvät. Yhteisökorko-rahastossa on suuria vaihteluita sijoitettavissa summissa ja teen kauppaa päivittäin. Vaikka kyseessä on lyhyen koron rahasto, pitää kaikki sijoitukset miettiä pitkäjänteisesti.
 

3. Miten salkunhoitajan työ on muuttunut 20 vuodessa?

Perustyö itsessään ei ole muuttunut, mutta salkunhoidon työkalut ovat muuttuneet. Nykyisin suurin osa kaupasta tehdään elektronisesti. Jotain vanhaa on myös säilynyt, sillä yritystodistukset ovat yhä paperimuotoisia ja kauppa tehdään niillä edelleen puhelimitse.
 
Datan määrä on myös kasvanut eksponentiaalisesti. Ennen tuli paljon paperipostia ja pöydät pursusivat paperia. Nykyään kaikilla on tieto käytössä reaaliaikaisesti. Kaikkien uutisten läpikäynti mahdotonta, joten valitsen tärkeimmät uutislähteeni.
 
Markkinat elävät jatkuvasti ja finanssimarkkinoiden koko kasvanut valtavasti. Tämä vaatii jatkuvaa valveilla oloa ja tilanteen arvioimista. Sijoitustoiminta on entistä globaalimpaa. Tilanne on tällä hetkellä poikkeuksellinen korkojen ollessa negatiivisia ja keskuspankkien jatkaessa elvyttävää rahapolitiikkaa.


4. Korkotaso on negatiivinen ja markkinoilla on ollut turbulenssia viimeisen vuoden aikana. Miltä korkosijoittajan tulevaisuus näyttää? 

Korkosijoittajan kannalta tilanne on haastava. Kysyntää on korkomarkkinoilla enemmän kuin tarjontaa ja absoluuttisella tasolla tuotot jäävät alhaisemmiksi kuin mihin on totuttu. Poliittinen epävarmuus on lisääntynyt ja osaltaan se lisää markkinoiden heiluntaa.
 
Lyhyen koron sijoitusten ero riskillisiin sijoituksiin on kuitenkin ennallaan. Ne ovat edelleen hyvä vaihtoehto, jos ei halua ottaa suuria riskejä, haluaa ns. lyhytaikaisen parkkipaikan varoilleen ja pysyä erossa suuresta arvonvaihtelusta. Yhteisökorko-rahaston tavoitteena on tasainen tuotto pitkällä aikavälillä.

 
5. Millaisia terveisiä lähettäisit Danske Invest Yhteisökorko -rahaston osuudenomistajille? 

Haluan kiittää osuudenomistajia luottamuksesta. On ollut suuri ilo tehdä tätä työtä ja auttaa asiakkaita jo parin vuosikymmenen ajan. Paras palkinto työstäni on tyytyväiset asiakkaat. Hyvää kesää kaikille!
 
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.