DelClose

Kaupankäynti Afrikka-rahaston osuuksilla pysyy yhä keskeytettynä

Kaupankäynti rahaston osuuksilla on ollut keskeytettynä 30.5.2016 lähtien. Lue mitä sen jälkeen on tapahtunut ja mitä se tarkoittaa sijoittajien kannalta.

Kaupankäynti Danske Investin Afrikka-rahaston osuuksilla on ollut keskeytettynä toukokuun 30. päivästä lähtien. Aluksi Nigerian valuutan, nairan, tulossa oleva devalvointi aiheutti epävarmuutta kurssin määrityksessä, minkä jälkeen Egyptin punnan vaihtamisessa ilmeni ongelmia. Viimeksi ongelmia on jälleen aiheuttanut Nigerian valuutta.
 
”Rahasto on aiemmin sijoittanut huomattavan osan pääomastaan juuri Nigeriaan ja Egyptiin, minkä vuoksi kaupankäynti sen osuuksilla on täytynyt pitää keskeytettynä. Taustalla on tarve varmistaa, että kaikkia rahaston osuudenomistajia kohdellaan yhdenmukaisesti ja että rahastolla on tarpeeksi likviditeettiä, jotta kaikki, jotka haluavat lunastaa osuutensa, voivat tehdä niin. Valitettavasti se on tarkoittanut myös sitä, että tänä aikana rahastoon sijoittaneet eivät ole pystyneet lunastamaan osuuksiaan. Olemme tilanteesta todella pahoillamme”, toteaa Danske Invest Management A/S:n toimitusjohtaja Morten Rasten.
 
Vähemmän sijoituksia Nigeriaan ja Egyptiin
Toukokuun lopusta lähtien rahasto on rahanvaihto-ongelmista huolimatta onnistunut vähentämään Nigeriaan tehtyjä sijoituksia 22 prosentista 7 prosenttiin ja Egyptiin tehtyjä sijoituksia 16 prosentista 5 prosenttiin rahaston pääomasta. Niiden sijaan rahasto on sijoittanut eteläafrikkalaisiin valtionobligaatioihin, joihin se sääntöjensä mukaan voi sijoittaa.
 
”Arviomme mukaan Nigeriaan ja Egyptiin tehtyjä sijoituksia ei ole vielä vähennetty tarpeeksi, jotta rahaston osuuksilla voitaisiin jälleen alkaa käydä kauppaa ja jotta voisimme vastata rahaston avautuessa todennäköisesti tuleviin lunastuksiin. Lisäksi Nigerian valuutan vaihtamiseen liittyen on ilmaantunut jälleen ongelmia, joten emme pysty vieläkään arvioimaan, milloin rahasto voidaan avata uudestaan”, Morten Rasten selittää.
 
Mitä tämä tarkoittaa sijoittajien kannalta?
Rahaston osuuksia ei voi vieläkään merkitä tai lunastaa. Danske Invest Afrikka, osuuslaji EUR -rahaston osuudenarvo 27. lokakuuta on 7,45 euroa, mikä tarkoittaa 0,59 euron laskua osuutta kohti toukokuun 30. päivän jälkeen. On yhä mahdollista, että rahasto lakkautetaan tai sulautetaan osaksi toista rahastoa, mutta valuutanvaihtoon liittyvät ongelmat tulee ratkaista, ennen kuin sitä voidaan harkita.
 
Uusi strategia ja salkunhoitaja
Afrikka-rahaston strategia muutettiin 1.9.2016 aktiivisesti hoidetusta passiiviseksi, ja samalla rahaston hoito siirtyi Investec Asset Managementilta Danske Capitalille. Muutosten myötä rahaston vuotuiset juoksevat kulut laskivat 1,85 prosentista 0,62 prosenttiin. 

 
Lue myös artikkeli "Afrikka-rahasto vaihtaa salkunhoitajaa ja strategiaa".
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.