DelClose

Danske Invest tiukentaa ilmastovaatimuksia

Jatkossa Danske Investin hallinnoimissa rahastoissa ei lähtökohtaisesti ole enää yrityksiä, joiden liikevaihdosta yli viisi prosenttia tulee hiilestä, öljyhiekasta tai turpeesta. Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteiden tukemiseksi nämä polttoainetyypit poistuvat rahastoista viimeistään vuonna 2040.

Danske Invest lisää panostuksiaan vihreään talouteen rahastojen sijoituskohteiden valinnan kautta. Nyt rahastojen sijoituskohteena oleville yhtiöille asetetaan vieläkin tiukemmat vaatimukset, sillä enintään viisi prosenttia niiden liikevaihdosta voi olla peräisin hiilestä ja öljyhiekasta. Aikaisemmin raja oli 30 prosenttia. Danske Investin hallinnoimat rahastot eivät myöskään sijoita yrityksiin, joiden liikevaihdosta yli viisi prosenttia tulee energiantuotannosta turpeen avulla. Lisäksi Danske Invest rajaa sijoituskohteiden ulkopuolelle yritykset, jotka laajentavat öljyhiekkaan liittyvän liiketoimintansa kapasiteettia tai lisäävät energiantuotantoa hiilellä tai turpeella.

Tuemme vihreään talouteen siirtymistä
Entistä tiukempiin ilmastotavoitteisiin sisältyy pyrkimys lopettaa vaiheittain sijoitukset yrityksiin, joilla on kolmeen edellä mainittuun polttoainetyyppiin liittyvää liiketoimintaa, viimeistään vuonna 2030 EU:n ja OECD:n alueella ja viimeistään vuonna 2040 muualla maailmassa.
”Energiasektorilla on käynnissä suuri muutos, jossa fossiiliset energialähteet korvataan yhä suuremmassa määrin vihreillä vaihtoehdoilla. Siksi on tärkeää, että sopeutamme jatkuvasti lähestymistapaamme pystyäksemme suojaamaan asiakkaidemme sijoituksia ja tukemaan kehitystä kohti entistä ilmastoystävällisempää yhteiskuntaa. Ilmastovaatimusten tiukentuminen osoittaa, että panostamme ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja pyrimme siten raivaamaan tietä vihreälle taloudelle", Danske Invest Management A/S:n toimitusjohtaja Robert Mikkelstrup kertoo.

Muutoksia vuoropuhelun kautta
Työ vihreän talouden edistämiseksi ei perustu ainoastaan sellaisten yritysten poissulkemiseen, jotka eivät täytä rajoja. Suuri muutos tapahtuu, kun ilmastoa kuormittavat yritykset muuttuvat mustista vihreiksi. Siihen tarvitaan kuitenkin toiminnan uudistamista.  Sen vuoksi Danske Investin hallinnoimat rahastot voivat sijoittaa yrityksiin, joiden liikevaihdosta yli viisi prosenttia tulee lämpöhiilestä, jos niillä on uskottava suunnitelma ja ne osoittavat selkeästi pyrkivänsä luopumaan tällaisista polttoaineista. Suunnitelman on silloin vastattava Pariisin sopimuksen vaatimuksia vaiheittaisesta luopumisesta.

”Roolimme on merkittävä, sillä pystymme vaikuttamaan yrityksiin, joihin olemme sijoittaneet. Tehokkaiden työkalujen ja menettelytapojen ansiosta pystymme melko objektiivisesti arvioimaan, mitkä yritykset haluavat siirtyä vihreämpään suuntaan. Näin pystymme keskittymään vuoropuheluun näiden yritysten kanssa ja tukemaan niiden ilmastopyrkimyksiä. Voimme esimerkiksi pyrkiä vaikuttamaan niihin, jotta ne lisäisivät uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä, pienentäisivät ilmastokuormitustaan ja tukisivat osaltaan globaalien ilmastotavoitteiden saavuttamista”, Robert Mikkelstrup sanoo.

Danske Investin rajoituksen kohteena olevien yritysten luettelossa on tällä hetkellä 790 yritystä, joista 26 on rajattu pois öljyhiekan ja 343 lämpöhiilen vuoksi. Katso täydellinen luettelo täältä.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.