Del

BREXIT: Älä pelaa ostamalla osakkeita

Vaikka Brexit ei merkitse maailmanloppua, pääanalyytikko Bo Bejstrup Christensen kehottaa sijoittajia odottamaan tilanteen rauhoittumista.

Englannin punta on vapaassa pudotuksessa. Korot sukeltavat. Aasiassa, Euroopassa ja varmasti myös Yhdysvalloissa osakekurssit romahtavat. Britit ovat päättäneet erota EU:sta – ja markkinat ovat reagoineet. Vahvasti. Onko edessä uusi romahdus? Ei! Onko aika ostaa osakkeita? Ei!

Yksi asia on kuitenkin varma. Odotettavissa on suuren mittaluokan poliittista epävarmuutta...
Tehdäänpä yksi asia heti selväksi. Brittien tekemän päätöksen poliittiset seuraukset eivät ole tiedossa. Iso-Britannian pääministerin David Cameronin erosi, mutta seuraajasta ei ole tietoa. Todennäköisesti nostetta saa henkilö tai puolueen osa, joka suhtautuu EU:hun skeptisesti. Silloin yhteistyö Euroopan ja muunkin maailman kanssa joutuu vaikeuksiin, kun esimerkiksi kauppasopimuksista neuvotellaan. Ei myöskään tiedetä, kuinka EU toimii Iso-Britannian EU-eroon liittyvissä neuvotteluissa. Ehkä EU-skeptisyys voimistuu, jolloin laajamittainen eurooppalainen yhteistyö joutuu vastatuuleen. Mutta yksi asia tiedetään varmasti. Edessä on pitkään kestävä epävarmuuden leimaama ajanjakso.

...ja siitä on haittaa erityisesti Iso-Britannian ja Europan taloudelle
Vuosien 2008/2009 kriisistä on opittu jotain, nimittäin se, että poliittinen epävarmuus haittaa talouskasvua. Ajatellaanpa vaikka Yhdysvaltoja ja loputonta keskustelua velkakatosta. Ajatellaanpa poliitikkojen tyhmyyttä, joka osittain sulki julkisen sektorin pariksi viikoksi ja lähes syöksi talouden lamaan. Onneksi poliitikot viimeisellä hetkellä luopuivat finanssipolitiikan rajoittamisesta. Ajatellaanpa Kreikkaa ja loputonta sirkusta. Ajatellaanpa vaikutuksia Venäjään ja Ukrainaan. Ja ajatellaanpa Kiinan valuutasta kantautuneita huonoja uutisia. Seuraukset taloudelle ovat selkeät. Yritysten tulevaisuuden näkymät muuttuvat epävarmoiksi, joten halu investoida koneisiin ja uuteen henkilöstöön vähenee. Tällöin kasvu hyytyy. Ja pahimmassa tapauksessa edessä on lama. Tämä koskee myös Iso-Britanniaa ja todennäköisesti muutakin Eurooppaa. Lievä lama vaikuttaa nyt todennäköisimmältä.

Mutta ei maailma siihen kaadu.
Markkinat ovat jo reagoineet, useimmiten ikävällä tavalla. Tämä ei kuitenkaan ole uuden globaalin kriisin alku. Englannin keskuspankki on vahvistanut taloudellista asemaansa löysentämällä rahapolitiikkaa talouden tukemiseksi. Lisäksi se tekee yhteistyötä muiden keskuspankkien kanssa, jotta pankkijärjestelmän tarvitsema likviditeetti varmistetaan. Globaali pankkijärjestelmä on nykyään paljon vankempi ja paremmin säädelty, joten se kestää tämän kaltaiset iskut. Reaalitaloudessa kaupankäynti ei hyydy, vaikka vuonna 2008 niin lähes tapahtui, kun pankit lopettivat kaupankäynnin rahoittamisen. Vaikutukset Yhdysvaltoihin ja Kiinaan jäävät vähäisiksi.

Vielä ei ole aika pelata!
Mitä tämä merkitsee rahoitusmarkkinoille? Todennäköisissä on, että Iso-Britanniassa korot laskevat ja punta heikkenee. Iso-Britannian mittava kauppataseen alijäämä suhteessa muuhun maailmaan täytyy rahoittaa. Valuutan heikkeneminen on yksi osa ratkaisua. Eurooppalaiset osakkeet saavat kyytiä lyhyellä aikavälillä. Sama koskee globaaleja osakkeita, mutta todennäköisesti ne pääsevät vähemmällä. Onko nyt aika ostaa osakkeita? Meidän mielestämme ei. Viime kuukausina olemme myyneet osakkeita Kiinan kasvun heikkenemistä odoteltaessa, Yhdysvaltojen rahapolitiikan aiheuttaman epävarmuuden vuoksi ja  poliittiselta epävarmuudelta suojautumiseksi. Yhdysvalloissa ei nyt suunnitella korkojen nostamista, mutta sitä ei ole suljettu pois pysyvästi. Vaikka olisimme oikeassa odottaessamme, että globaali nousukausi selviytyy poliittisesta epävarmuudesta, odotamme edelleen, että Kiinassa talouskasvu hidastuu vuoden 2016 jälkipuoliskolla. Mielestämme näköpiirissä on edelleen tekijöitä, jotka voivat nostaa osakekursseja, kun Iso-Britannian tekemän päätöksen aiheuttama pudotus on tasaantunut. Nyt ei ole aika pelata. Jäämme odottavalle kannalle. Sijoitussalkuissa ei ole tavallista enempää osakkeita, eli painotus on neutraali. Aika näyttää!
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.