DelClose

Onko salkkusi valmis tulevaisuuteen?

Maailman talousfoorumissa arvioitiin, että digitalisaatio voi tuoda 100 000 miljardia dollaria maailmantalouteen ja teollisuuteen 10 vuoden sisällä. Mitä mahdollisuuksia se tarjoaa sijoittajalle?

Viime vuosikymmenten teknologisen kehityksen hurjasta vauhdista huolimatta seisomme vasta digiajan kynnyksellä. Seuraavina vuosikymmeninä digitalisaatio leviää yhä useammille toimialoille, joiden on viihdeteollisuuden tavoin digitalisoitava palvelunsa, tuotteensa ja jopa tuotantonsa. Mutta vaikka teknologian globaali merkitys kasvaa nopeasti, monilla yksityissijoittajilla ei juuri ole teknologiaosakkeita salkussaan.

Historia on tulvillaan esimerkkejä siitä, miten teknologia on muuttanut yhteiskuntaa. Aura muutti maatalousyhteiskuntaa ja tehosti työmenetelmiä, rautatiet yhdistivät maaseudun ja kaupungit toisiinsa teollistumisen yhteydessä, ja tietokoneet mullistivat palveluyhteiskunnan. Nyt olemme siirtymässä digitaaliseen yhteiskuntaan, jossa tekoälyn, big datan ja esineiden internetin kaltaiset
teknologiat muuttavat yrityksiä kaikilla toimialoilla ja markkina-alueilla. Jos yritys ei pysty omaksumaan uusia teknologioita osaksi liiketoimintasuunnitelmaansa, se jää sivustakatsojaksi. Esimerkiksi monikansalliset yhtiöt Blockbuster Video ja Kodak olivat todennäköisesti valmistautuneet palveluidensa kysynnän tasaiseen kasvuun eivätkä pitäneet silmällä teknologian kehittymistä. Niinpä niiden nousukäyrät kääntyivät laskuun uusien digitaalisten kilpailijoiden pyyhältäessä ohi ennen kuin ne ehtivät reagoida tilanteeseen.

Nopea kehitys vaatii paljon myös sijoittajilta, sillä innovatiiviset yritykset voivat lyhyessä ajassa horjuttaa globaalien yhtiöiden liiketoiminnan perusteita ja pakottaa ne polvilleen. Teknologian kehittyessä edelleen tämä koskee yhä useampia toimialoja – mutta siitä huolimatta uusi aika ei näy monien sijoittajien salkkujen rakenteessa. ”Asiakkaidemme salkkujen perusteella voi todeta, että yksityissijoittajilla on usein tapana ylenkatsoa teknologiaosakkeita, vaikka ala muodostaa nykyään noin 15 prosenttia globaaleista osakemarkkinoista ja on rahoitusalan jälkeen toiseksi suurin toimiala maailmassa. Teknologian sivuuttaminen voi johtua huonoista muistoista, jotka IT-kuplan puhkeaminen jätti. Tuolloin internetyhtiöiden osakkeet romahtivat hyvin lyhyessä ajassa. Nyt maailma on kuitenkin täysin erilainen – ja digitaalisempi – kuin vuosituhannen vaihteessa. Sen vuoksi arvioimme, että teknologiasektori tarjoaa sekä lähivuosina että pitkällä aikavälillä osakemarkkinoiden houkuttelevimpiin kuuluvaa tuottoa”, Danske Bankin sijoitusstrategi Lars Skovgaard Andersen selittää.

Teknologia kehittyy nopeammin kuin koskaan aiemmin. Aiemmin kesti keskimäärin 20 vuotta, ennen kuin Fortune 500 -listalle päässeen yrityksen arvo nousi yli miljardiin dollariin. Arvostetulle listalle pääsevät 500 liikevaihdoltaan suurinta yhdysvaltalaisyritystä. Nykyajan kilpailukykyiset ja innovatiiviset teknologiayritykset saavuttavat merkkipaalun neljässä vuodessa. Tämä oli yksi johtopäätöksistä tämänvuotisessa Maailman talousfoorumissa, joka on globaaliin talouteen keskittyvä yritysjohtajien, hallitusten ja valtioiden päämiesten sekä tutkijoiden tapaaminen. Vuoden teema oli Digital Transformation of Industries, ja viesti oli selvä: digitalisoituminen koskee kaikkia.

Artikkeli jatkuu. Lue koko artikkeli tästä 


Tämä artikkeli on aiemmin julkaistu Investorview-lehden numerossa 2016/2.

 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.