DelClose

Mielenkiintoisia kasvutarinoita

Suomen pörssistä löytyy useita hyvin mielenkiintoisessa vaiheessa olevia sijoituskohteita. Tämä tosiasia unohtuu helposti seuratessa talousuutisia...

 

Suomen pörssistä löytyy useita hyvin mielenkiintoisessa vaiheessa olevia sijoituskohteita. Tämä tosiasia unohtuu helposti seuratessa talousuutisia, jotka voittopuolisesti  ovat negatiivista luettavaa.  Menestysyhtiöiden valintaan ei ole helppoa reseptiä - maailmantalouden kasvun polkiessa paikallaan ”ilmaisia lounaita ” ei ole tarjolla. Makrotaloudesta ei tule apua,  kasvua ja kannattavuutta on etsittävä yritysten sisäisistä tekemisistä.

Strategian muutokset, johtajan vaihdokset, merkittävät tuotekehitysprojektit ja yrityskaupat  ovat tällaisia sisäisiä tekemisiä. Näiden tuloksia tosin joudutaan odottamaan usein pitkän aikaa. Tällaisia sisäisiä tekemisiä on käynnissä mm. Amerissa, Huhtamäessä, Baswaressa, Revenio Groupissa jne. Tämä vaatii sijoittajalta pitkäjänteisyyttä ja  jatkuvaa yritystutkimusta sekä seurantaa miten esimerkiksi uuden strategian toteutus etenee.  Saako yritysjohto koko henkilöstön mukaan strategian toteutukseen vai jääkö se vain konsulttien luomaksi kalvopaketiksi  ja kulueräksi.

Mielenkiintoisten sijoituskohteiden löytäminen vaatii siis  yritysten tuntemista  pintaa syvemmältä. Tähän ei pelkkä kvartaaliraporttien ihmettely riitä. Osakevälittäjien tarjoama analyysikin on usein melko yksipuolista ja laajuudeltaan suppeaa, ja Helsingin pörssin noin 130 listayhtiöstä säännöllisesti ja kattavasti  analysoituja on reilusti alle puolet . Tämä tarjoaa salkunhoitajille mahdollisuuden hankkia informaatioetua omalla analyysillä ja yritystuntemuksella.

Suomen pörssin rakenne ja rahaston hajautussäännökset vaikeuttavat  tehokasta riski/tuotto optimointia rahastosalkuissa. Rahastosijoittajan on käytännössä haastavaa saada lisähyötyä Suomen suurimpien pörssiyhtiöiden menestyksestä,  koska salkunhoitaja ei voi sijoittaa yli kymmentä prosenttia yhteen osakkeeseen. Yli viiden prosentin sijoitukset on rajattu  yhteensä 40 prosenttiin. Näin ollen useamman suomalaisten keskisuuren yhtiön merkittävä ylipainottaminenkin on mahdotonta. Rahaston hajautussäännöt johtavat Suomessa lähes poikkeuksetta tehottomaan rahastosalkunhoitoon mikäli tavoitteena on tuottaa markkinoiden  keskimääräistä  tuottoa korkeampaa tuottoa erilaisissa markkinatilanteissa kohtuullisella riskitasolla.

Ratkaisu tähän ongelmaan on erityissijoitusrahasto, joka voi poiketa merkittävästi  perinteisen rahaston hajautussäännöistä. Tällaisen rahaston salkku voi olla merkittävästi fokusoituneempi eli sisältää vähemmän hajautusosakkeita, siinä voi olla merkittävästi korkeampi tuotto-odotus  ja silti riittävä hajautus riskinäkökulmasta.

Danske Capitalin Chief Portfolio Manager Sauli Hämäläisen vieraskynä-kirjoitus julkaistiin tänään Kauppalehden internetsivuilla. Tällä viikolla Kauppalehden Vieraskynä-palstalla voit lukea myös salkunhoitaja Tomi Suonpään kirjoituksen.

Kauppalehti: Mielenkiintoisia kasvutarinoita

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.