DelClose

Ensi vuonna odotettavissa hyvä osaketuotto

Pääanalyytikko Bo Bejstrup Christensen arvioi makrotalouden ja osakemarkkinoiden ensi vuoden näkymiä.

Tämä vuosi muistetaan monista erilaisista tapahtumista, kuten Kreikkaan ja Kiinan talouteen liittyneestä epävarmuudesta, mutta yleisesti ottaen vuosi 2015 oli maailmantaloudessa jälleen yksi kasvun vuosi. Vaikka alueelliset erot olivatkin suuria vuoden mittaan, Euroopassa ja Japanissa osakkeet nousivat huomattavasti. Nyt on kuitenkin aika kääntää katse vuoteen 2016.

Aloitetaan vuoden 2015 suurimmasta markkinaheiluttajasta eli Kiinasta. Arvioimme Kiinan asuntomarkkinoiden, rakennusalan, raskaan teollisuuden ja perinteisten vientisektorien vaikeuksien jatkuvan edelleen. Rakentaminen hyytyy lähivuosina, ja poliitikkojen ja kansalaisten kasvava tietoisuus saastumisesta vaikeuttaa raskaan teollisuuden toimintaa. Maassa ei myöskään yksinkertaisesti ole enää kovin paljon halpaa työvoimaa, jota tarvitaan lelujen ja vaatteiden halpatuotantoon. Se tarkoittaa vaikeuksia niin sanotulle vanhalle Kiinalle. Kiinan hallitus tekee kuitenkin kaikkensa talouden tasapainon säilyttämiseksi ja tukee siten myös rakennemuutosta kohti palvelutaloutta, joten odotamme maan talouden jatkavan kasvuaan. Samalla vanhasta Kiinasta esimerkiksi raaka-aineviennin vuoksi riippuvaiset maat joutuvat tosin kärsimään. Kiinan nopeasti kasvava palvelusektori kykenee arviomme mukaan tuottamaan noin 5–6 prosentin kasvua. Epävarmuuden jatkumisesta ja huonoista uutisista huolimatta maa ei siis ole romahtamassa.

Eurooppa jatkaa samaa rataa
Lyhyesti sanottuna odotamme vuoden 2015 kehityksen jatkuvan Euroopassa. Vuoden lopussa euroalue kasvaa nähdäksemme kahden prosentin vauhtia. Kasvua vauhdittaa pääasiassa pankkijärjestelmän lievä kohentuminen: pankit ovat taas alkaneet voidella talouden rattaita myöntämällä enemmän lainoja yritysten laajentumiseen ja yksityiseen kulutukseen. Koska alue on kärsinyt kriiseistä niin pitkään, prosessi voi kestää kauan. Arvioimmekin, että euroalueen kasvu pysyy noin kahdessa prosentissa koko ensi vuoden ja vielä vuonna 2017. Korkean työttömyyden ja suhteellisen hitaan kasvun vuoksi Euroopan keskuspankin on vaikea saavuttaa kahden prosentin inflaatiotavoitettaan. Siksi keskuspankin poikkeuksellisen löysä rahapolitiikka jatkuu ensi vuonna.

Yhdysvaltojen noususuhdanne jatkuu
Lopuksi tarkastelemme Yhdysvaltoja, jossa talous kasvaa seitsemättä vuotta peräkkäin. Odotamme kasvun jatkuvan vielä ainakin kolme vuotta, koska pitkästä kasvu-urasta huolimatta maan talous on vasta palannut normaalille tasolleen.

Lisäksi maasta puuttuvat perinteiset matalasuhdannetta ennakoivat varoitusmerkit, kuten yli-investoinnit ja yksityisen kulutuksen ylikuumeneminen. Sen vuoksi uskomme asuntomarkkinoiden jälleen kerran varmistavan, että Yhdysvaltojen talouskasvu pysyy vähintään kahdessa prosentissa, mikä on maan pitkän ajan potentiaali. Yhdysvaltojen taloutta piristävät muun muassa lisääntyvät rakennusinvestoinnit, asuntojen hintojen nousu ja hyvin toimiva pankkijärjestelmä, joten odotamme talouskasvun asettuvan ensi vuonna 2,5–3 prosenttiin. Jos ennusteemme noin 200 000 työpaikan syntymisestä työmarkkinoille kuukausittain pitävät paikkansa, Yhdysvaltojen keskuspankki voi nostaa korkoa rauhallisin mielin. Taloustilanteen normalisoituminen kestää kuitenkin vielä pitkään.

Odotettavissa positiivinen osakevuosi
Yleisesti ottaen vuosi 2016 näyttää jälleen hyvältä maailmantalouden kannalta. Ikäviä yllätyksiä tullee väistämättä vastaan ainakin Euroopan politiikassa ja Kiinan taloudessa. Lisäksi on valmistauduttava siihen, että Yhdysvaltojen korot nousevat nollasta. Kaiken kaikkiaan ennustamme ensi vuodelle kuitenkin hyvää osaketuottoa.

On tosin muistettava, että monet hyvistä uutisista näkyvät jo etenkin amerikkalaisosakkeiden hinnoittelussa. Vaikka ne arviomme mukaan nousevatkin ensi vuonna yritysten kannattavuuden parantuessa hieman, syytä suureen juhlaan ei ole. Kiinnostavimmat uutiset saataneen euroalueelta ja Japanista. Kehittyvillä markkinoilla odotamme puolestaan heilahtelua alkuvuodesta, sillä niihin vaikuttavat Kiinan heikko kasvu ja Yhdysvaltojen koronnosto.

Juttu on julkaistu 24.11.2015 valmistuneessa Investorview-lehdessä

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.